Jan, 67 rasar mot kommunens parkeringspriser

(Källa: Expressen, 2017-12-15)

När det kommunala p-bolaget i Göteborg höjde priset på boendeparkeringar på Saltholmen med 10 procent för andra året i rad fick Jan Kaaling, 67, nog. Nu tar han upp striden med kommunen.

– De missbrukar en monopol-liknande situation här ute och kan höja priserna hela obehindrat. Det finns en falskhet i deras sätt att argumentera, säger han.

Styrsöbon Jan Kaaling, 67, möttes av en lapp från de kommunala Göteborgs Stads Parkering AB. På lappen stod det att priset på boendeparkering i området kommer att höjas från 720 kronor till 800 kronor vid årsskiftet.

– På lappen har de som anledning att de att de är utsatta för konkurrens av andra aktörer. Här på saltholmen finns de inga aktörer förutom dem. De missbrukar en monopol-liknande situation här ute och kan höja priserna hela obehindrat. Det finns en falskhet i deras sätt att argumentera, säger Jan.

”De följer inte sina egna principer”

2014 antog det kommunala parkeringsbolaget en policy som tillämpas runtom i kommunen. Med högre priser i stan, som sedan droppar av när man närmar sig ytterområdena. Tanken var att skapa en enhetlighet i parkeringspriserna, men enligt Jan har parkeringsbolaget misslyckats.

– På ställen som ligger ungefär lika långt bort från innerstan, som till exempel Hjällbo, kostar boendeparkeringen runt 200 spänn, alltså en fjärdedel av vad den kostar här. De följer inte sina egna principer, säger han.

Att boendeparkeringspriset påverkas av besöksparkeringspriset, beskriver ställer han sig också frågande till.

– För mig har de inget med varandra att göra, varför gör man så?, säger Jan.

Kommunen: ”Som att jämföra äpplen och päron”

Daniel Sandström är chef för Parkering Göteborg, och för honom är prisskillnaderna naturliga, hela kommunen är en enhet, menar han.

– Jag kan förstå att människor tycker det är konstigt att vi hänvisar till konkurrens på Saltholmen, men vi tittar inte på det som ett enskilt område utan vi tittar på hela Göteborg när vi beslutar om pris och där finns det massa andra aktörer. Vi som kommunalt bolag får inte och jobbar inte med att subventionera parkering och snedvrida marknaden. Vi är inte ensamma på parkeringsmarknaden i Göteborg., säger han.

Hur kommer det sig att det är dyrare på Saltholmen än i till exempel Hjällbo?

– Det är olika typer av parkeringserbjudanden som regleras på olika sätt. I vissa områden ingår parkeringen i fastigheten och debiteras på hyran, säger Daniel Sandström.

Är det som att jämföra äpplen och päron, menar du?

– Ja, säger Sandström.